Geleneksel meyan kökü şerbeti tezgahlarda yerini aldı – Yaşam

Geleneksel meyan kökü şerbeti tezgahlarda yerini aldı – Yaşam



Yörede “ava sûse” olarak da bilinen meyan kökü şerbeti, sağlığa faydaları ve serinletici özelliğiyle özellikle yaz aylarında yoğun talep görüyor.Suriçi’nde uzun yıllardır meyan kökü şerbeti satışı yapan esnaf Muhammed Batıbayır, şerbetin  hazırlanış sürecini şu sözlerle anlattı:“Meyan kökü şerbeti, meyan kökünden elde edilen bir içecektir. Batman, Bismil, Diyarbakır gibi birçok bölgemizde yer altından çıkardığımız meyan kökünü çekiçle eziyoruz. Ardından 4-5 saat suda bekleterek kıvamını almasını sağlıyoruz. Kıvamını aldıktan sonra özellikle yaz aylarında ve ramazan ayında sıkça tüketilen bir içecek olarak içime hazır şekilde sunuyoruz.”Hafif acımsı bir tada sahip meyan kökü şerbetinin sadece serinletici değil, aynı zamanda şifa kaynağı olduğunu da belirten Batıbayır, “Öksürüğe, boğaz ağrılarına ve solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Bardağı 30 TL’den satışa sunduğumuz bu içecek, hem kültürümüzde önemli bir yere sahip hem de sağlık açısından faydalı.” dedi.

Bu haber 17 defa okunmuştur.



Source link

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar